Gaupe på hyttetur

Kategori:

- Her inne i peisen har gaupa tydeligvis vært på leiting etter matrester, forteller grunneier Olav Gautefald.
– Her inne i peisen har gaupa tydeligvis vært på leiting etter matrester, forteller grunneier Olav Gautefald.

Det er ikke uvanlig å se gaupespor fra tid til annen på Gautefallheia vinterstid, men sist tirsdag oppdaget grunneier Olav Gautefald at gaupa hadde gått fra hytte til hytte i hyttefeltet Bleka, like vest for skisenteret.

Tirsdag var Olav Gautefald på heia og snøfreste hytteveiene i hyttefeltet Bleka, like vest for skisenteret. Straks la han merke til at det gikk spor fra den ene hytta til den andre for bortimot 12 – 15 hytter. Gautefald tenkte først det kunne være ei stor bikkje som hadde vært på ferde, men da han kikket nærmere på sporene var han ikke i tvil om at det var gaupe.

Fra hytte til hytte

På ei av hyttene hadde gaupa sågar gått rett over verandaen mens det var folk på hytta. Hyttegjestene ante ingen ting før Gautefald fortalte om sporene rett utenfor hytteveggen. På de fleste andre hyttene gikk sporene innom verandaene og rundt dørene. Ett sted hadde gaupa «plyndra» en utepeis, trolig på leiting etter noe etende, og her hadde en stol blitt velta. På verandaen hadde gaupa også lagt fra seg sitt visittkort.

Lette etter harer

– Når jeg tenker etter så bruker gjerne haren å gjemme seg under hytteverandaene her oppe på heia. Det har nok gaupa også funnet ut, og derfor har den saumfart mer enn et dusin hytter på leiting etter mat, forteller Olav Gautefald.

Det ser ut til at dette var ei enslig gaupe. Både en del av hytteeierne og grunneieren synes dette var et spennende besøk. Nå var det flere som ville sette opp viltkamera for å se om de kunne være heldige å få fotografert dette sjeldne og flotte dyret i vår fauna.

Jevnlig gjest

Det er ikke første gang at gaupa er rundt turistsenteret på Gautefallheia. For noen år siden møtte en hotellansatt som skulle ut med søpla på nattestid til sin store forskrekkelse gaupa da denne satt oppe i søppelkontaineren. Jevnlig sees spor også under skiheisene og at de krysser alpinbakkene, her på grensa til den urørte «villmarka» som ligger sør for turistsenteret.

Kanskje du er interessert i å lese om:

Klart for Gautefallrennet

Gautefallrennet i ny drakt Lørdag 27. februar er igjen klart for Gautefallrennet. Etter at det tradisjonsrike turløpet gjenoppsto i fjor etter seks år pause, satser arrangørklubbene på en litt ny variant med start og innkomst på den nye skistadion på Gautefall. I mer enn 30 år var Gautefall skifestival et av årets store høydepunkt, siste […]

Rønnomdalen naturreservat

Rønnomdalen naturreservat er på 2709 dekar og ble vernet i 2002. Dette er ei naturperle av nasjonal vernekvalitet og området har en rekke sjeldne og truede arter, både av fugler, planter , mose, lav og biller. Rønnomdalen var på 1800-tallet kjent for sine mange bjørnehi. Dalen hadde ei setergrend med tre seterstuer, samt ennå ei [...]

Tusenårsstedet i Prestestranda

Ved Tokes bredd, innved de gamle handelsbuene, ligger Drangedal kommunes tusenårssted. Området har de siste årene gjennomgått en betydelig endring, både når det gjelder badestrand, båthavn, kulturscene, aktivitetsområde og også bebyggelse. Etter at det kom en ny fylkesvei gjennom det lille dalføret mot sør-vest, så er det blitt en helt annen bruk av området i [...]

Toke, – Kragerøs indre skjærgård

Innsjøen Toke, i sentrum av Drangedal, strekker seg kilometervis innover skogkledde lier og dyrket mark. De mange idyller og strender, øyer og lange fjordarmer gjør Toke til Kragerøs indre skjærgård, – en ferskvannsforlengelse av Kragerøskjærgården.